header image 2  
Konsertpianist • Concert Pianist

 
 

AKTUELL KONSERT:

”Tjechovskij”Vi låter Anton Tjechov och Pjotr Tjajkovskij mötas när Sissela Kyle läser fyra av Anton Tjechov noveller och konsertpianisten Veronica Reinstein spelar pianostycken av Tjajkovskij.
Tjechovs noveller "Nerver", "Postkontoret", "Lejonet och Solen" och "Masken" är nyöversatta är nyöversatta av Bengt Samuelsson. Pianostycken som framförs är ur Pjotr Tjajkovskijs; " Årstiderna" opus 37 och ur "Barnalbum" opus 39.
Datum: Lördagen 7 september samt söndagen 8 september kl 16.00
Plats: Strindbergs Intima teater, Barnhusgatan 20, Norra Bantorget.
Biljetter: www.strindbergsintimateater.se, 08- 545 110 42 eller 20 08 43, Pris: 200 kr

Sissela Kyle, skådespelare, regissör och radiospanare. www.sisselakyle.com

Veronica Reinstein, konsertpianist och pianopedagog. Hon är född och uppvuxen i Moskva i en musikerfamilj. Hennes första möten med Tjajkovskij ägde rum redan i mammas mage och med Tjechov några år senare. Sedan dess håller de henne troget sällskap.

Bengt Samuelson
en av Sveriges idag bästa översättare. Språket i Bengt Samuelssons översättning av Tjechovs noveller är rikt nyanserat och musikaliskt som i originaltexten. Man får en känsla av att man läser dem på ryska. Vill man njuta av ännu mer rysk poesi och prosa i Bengt Samuelssons översättning kan man börja med Tsvetajeva, Bulgakov, Solzjenitsyn, Dostojevskij och Majakovskij.

Den ryske tonsättaren Pjotr Iljitj Tjajkovskij (1840 – 1893) är känd i hela världen, bland annat för sina tre baletter "Svansjön","Törnrosa" och "Nötknäpparen", de två operorna "Eugen Onegin" och "Spader Dam" samt för sex symfonier, en violinkonsert och inte minst pianokonsert nr. 1.
 
Anton Pavlovitj Tjechov (1860 – 1904), dramatiker och novellförfattare, är ett av de största namnen inom rysk litteratur. Hans pjäser "Tre systrar", "Onkel Vanja", "Körsbärsträdgården" och "Måsen" spelas på teaterscener jorden runt. Ett stort antal av hans noveller, som till exempel "Damen med hunden", "Björnen" och "Den svenska tändstickan", filmatiserades redan i Sovjet.